Kawa w liczbach |
Obecnie roczna światowa produkcja kawy wynosi 5,5 mln ton surowej kawy, o ponad 50% więcej niż łączna produkcja herbaty i kakao. Najwięksi eksporterzy to Brazylia, Kolumbia, Indonezja, Meksyk, Uganda, Etiopia i Gwatemala. Najwięksi konsumenci pro capita to kraje skandynawskie: Finlandia – 15,2 kg rocznie na głowę mieszkańca; Szwecja – 15,1 kg. Dla porównania: Francja, Niemcy i Austria – 5,75 kg; Włochy – 4,9 kg; USA – 4,5 kg; Polska – 3,7 kg; Wielka Brytania – 2,5 kg; Portugalia – 1,37 kg. Jak widać z powyżej przytoczonych danych kawy statystycznie najwięcej wypija się tam, gdzie traktowana jest jako podstawowy napój "do wszystkiego" i gdzie nie towarzyszy jej żaden specjalny rytuał. 150 000 włoskich kawiarń i barów serwuje dziennie średnio po 230 filiżanek wszelkich rodzajów kawy (łącznie z cappuccino), a w centralnych Włoszech liczba ta sięga 300. Stanowi to jednak tylko ok. 30% spożycia. Pozostałe 70% Włosi wypijają w domu i w pracy. Półtora miliarda filiżanek – tyle właśnie kawy wypija się codziennie na świecie!!
|